Bijna een jaar in Frankrijk (nieuwsbrief)

Bijna een jaar in Frankrijk (nieuwsbrief)

Over twee weken is het alweer een jaar geleden dat we in de vroege ochtend door onze vrienden en familie werden uitgezwaaid. We vertrokken vanuit ons tijdelijk onderkomen naar Frankrijk en beleefden ons grootste avontuur ooit. In deze eindejaars-nieuwsbrief kijken we terug op een mooi, vermoeiend, uitdagend, leerzaam en uiteraard heel bijzonder 2022.

Franse plaatjes

Het had heel wat voeten in de aarde en het leek er even op dat we diep in de problemen zaten. De Nederlandse autoverzekering zou geen dekking meer bieden volgens de dame aan de telefoon. Ondanks verwoede pogingen was het ons echter nog steeds niet gelukt om de Fiat naar Frankrijk te exporteren. Het had er alle schijn van dat we de kentekenplaten met het originele kentekenbewijs eerst in Nederland bij een RDW erkend bedrijf moesten inleveren om dat voor elkaar te krijgen.

Vervolgens was de verwachting dat we 3 tot 4 weken moesten wachten voor de procedure hier behandeld werd, vanwege achterstanden op administratief vlak. Zonder kenteken en verzekering zouden we hier natuurlijk geen vervoer hebben, wat zowel zakelijk als privé in deze uitgestrekte regio gewoon geen optie is. Terwijl we noodgedwongen plannen aan het smeden waren voor een retourtje Nederland, kwam daar echter het verlossende bericht; een slapende beambte heeft onze onvolledige aanvraag (zonder exportdocumenten) alsnog goedgekeurd. We hebben de verzekering hier geregeld en enkele dagen later konden we onze Franse kentekenplaten ophalen!

Het spookt in St. Bonnet de Condat

Eind oktober hadden we verwacht dat het rustig zou zijn in het dorp. Toch besloten we iets te organiseren rondom Halloween. We versierden de winkel en de bar met spinnenwebben, skeletten en pompoenen. Het scherm in de bar, dat normaal de video van de camping en omgeving toont, werd omgetoverd tot een angstaanjagend levend schilderij. Bovendien projecteerden we op de winkelruit een spookachtige show met geluid, die vanaf buiten te horen en te zien was. Het werd een griezelig gezellige avond met lovende reacties. Volgend jaar zijn we vastbesloten om nog wat groter uit te pakken, want deze thema-avond smaakte naar meer.

De val van het blad

Tot op heden is er nog maar weinig sneeuw gevallen en de voorspellingen voor de komende twee weken halen zelfs nog 14 graden. Toen we hier echter begin januari aankwamen, lag er een goed pak sneeuw en vroor het vaker wel dan niet. Daar wilden we natuurlijk op anticiperen, om te voorkomen dat we door de vrieskou overvallen zouden worden. Als onze kampeerders op pad waren, gingen wij het terrein daarom te lijf. De kettingzaag, heggenschaar, bladblazer en verticuteermachine werden maximaal benut. Die laatste was zelfs niet tegen ons geweld bestand en heeft ons in de steek gelaten.

Er ging ruim een meter van alle hagen af en de bomen werden rigoureus teruggesnoeid. We kochten een hakselaar en konden zo veel van ons gesnoeide hout mooi hergebruiken als bodembedekking. Het water lieten we uit de Mobil Homes en de leidingen bliezen we door, zodat niet weer alles kapot kan vriezen. We reden eindeloos naar de stort in Marcenat om groenafval weg te brengen, op één dag zelfs 13 keer! Het was een enorme klus, maar we waren ruim op tijd winterklaar.

Energiecrisis

Met het winterseizoen in aantocht waren we begin november ook genoodzaakt de kachel weer aan te steken. We lieten 1000 liter fioul leveren en binnen no-time hadden we de oude mazoutkachel weer ontstoken. Ongeveer even snel begaf het bakbeest het ook weer. Dagenlang probeerden we de leidingen te ontstoppen, sloopten we onderdelen uit elkaar en maakten we de boel schoon. Het mocht niet baten, meer dan een beetje rook kregen we er niet uit. We belden een onderhoudsmonteur en maakten een afspraak, maar – zoals wel vaker hier – kwam er natuurlijk niemand opdagen en werden we nooit meer teruggebeld.

Ondertussen nam de frustratie de overhand en met meer geluk dan wijsheid kreeg Jelle de kachel terug in bedrijf. Fingers crossed, maar tot op de dag van vandaag doet hij het nog. In dezelfde periode kregen we van energiemaatschappij EDF doodleuk een brief; ons tarief per kWh zou per 1 januari met 200% stijgen. Met het relatief hoge verbruik dat ons bedrijf met zich meebrengt, is dat simpelweg niet op te brengen. Met veel verdriet kwamen we tot de conclusie dat het hiermee wel eens ‘einde oefening’ kon zijn. Urenlang hebben we gebeld, met EDF zelf, met onafhankelijke adviseurs en een handvol charlatans. Toen bleek dat EDF ons als kleine onderneming verplicht een gereglementeerd tarief aan moet bieden. Dat doen ze echter alleen als je er zelf om vraagt… Wederom wat uurtjes in de wacht en meerdere gesprekken verder wisten we de schade te beperken tot een verhoging van 12%. Ons avontuur zit er voorlopig dus nog niet op…

Nieuwe website

Nadat we het terrein winterklaar hadden gemaakt, spendeerde Dennis zijn tijd achter de computer. Onze website met reserveringssysteem bood niet de flexibiliteit die we wilden en had wat haken en ogen voor ons aan de achterkant. We selecteerden en kochten een nieuw thema voor onze WordPress omgeving en bouwden de hele site opnieuw op. Daarmee zijn ook onze digitale voorzieningen helemaal klaar voor het aankomende seizoen.

Vrije tijd

Een van de dingen die ons aansprak aan het idee van een camping runnen is de seizoenswerking. In aanloop naar ons eerste hoogseizoen hebben we dag en nacht gebuffeld om alles op tijd voor elkaar te krijgen. Daarna volgde een pittige periode, waarin we ons een slag in de rondte hebben gewerkt om het iedereen zo goed mogelijk naar de zin te maken. Bovendien hadden we doorlopend aankomsten en vertrekkende gasten, waarvoor je simpelweg aanwezig wilt zijn.

Inmiddels is het beduidend rustiger en hebben we eindelijk wat tijd om te genieten van ons eerste laagseizoen. Af en toe verblijft er nog iemand in de chalets en we hebben zo nu en dan mensen met de camper op het terrein. Terwijl we geopend en van dienst blijven voor hen en de mensen die in het dorp overwinteren, plukken we ook dankbaar de vruchten van de vrijheid die ons nieuwe bestaan ons in dat laagseizoen biedt.

Zo trekken we er regelmatig op uit om op zoek te gaan naar voor ons nog onbekende watervallen en maken we hikes en wandelingen in de adembenemend mooie omgeving. Er is tijd om op visite te gaan bij mensen die we hier hebben leren kennen en die ons al maanden geleden hebben uitgenodigd. Ook kunnen we zelf af en toe eens lekker uit eten en op stap met onze Engelse vrienden Chris & Michelle. Hun voorliefde voor gezelschapsspellen heeft ons inmiddels diverse nieuwe favorieten opgeleverd. Ken je bijvoorbeeld “The sock game” of het knotsgekke “Hotdog & Chicken” al? Regelrechte aanraders voor wie last-minute nog iets leuks onder de boom wil leggen 😉

Het verlossende telefoontje

Naarmate we verder in het naseizoen kwamen, werden we steeds nieuwsgieriger naar onze uitzending van Ik Vertrek. De televisieploeg had ons enkele keren gecontacteerd om hun informatie te verifiëren om ons vervolgens te laten weten dat de aflevering helemaal klaar is. Op een dag zagen we onze namen in een nieuwbericht op de website verschijnen, maar een datum bleef nog uit. Dagelijks verversten we de pagina en hoopten we op nieuws. Twee weken later reden we naar Clèrmont Ferrand om onze periodieke voorraad voor de winkel en bar in te kopen, toen de redacteur belde. Onze uitzenddatum was bekend! We regelden een zaal in Nederland om te kijken met vrienden en familie, blokkeerden reserveringen en zorgden voor oppas voor de hond en kat. Inmiddels is de datum verschoven en hebben we alles weer om moeten gooien. We hebben echter goede hoop dat onze aflevering definitief zal worden uitgezonden op 16 februari om 21:30 op NPO1.

Zalige Kerst & een gelukkig nieuwjaar

Rondom de feestdagen ontvangen we enkele gasten in de chalets en op de camping, waarna ook de eerste boekingen voor het nieuwe jaar op gang beginnen te komen. Ondertussen maken we gebruik van de rustigere periode om ons eigen woonhuis wat verder op te knappen, de omgeving verder te verkennen en de batterijen op te laden voor een volgend seizoen. Via deze weg willen we iedereen enorm bedanken; voor het het vieren van onze successen, jullie medeleven, de interesse, massale opkomst, het goedbedoeld advies en het incidentele hart onder de riem als we het nodig hadden. Na 50 weken kunnen we stellen dat we onze droom hebben verwezenlijkt en dat hadden we zonder jullie niet kunnen doen. Ons avontuur is een feit en we hebben nog een heleboel plannen voor de toekomst. We wensen jullie voor nu allemaal hele fijne feestdagen en een fantastisch nieuwjaar, waarin we jullie opnieuw hopen te mogen ontmoeten!

À bientôt, veel liefs.

 • Dennis & Jelle

15 thoughts on “Bijna een jaar in Frankrijk (nieuwsbrief)

 1. Jullie 1ste jaar, mooi geschreven. Ook voor ons in Nederland is het wennen maar gelukkig is er altijd nog de telefoon. Op naar het 2de jaar en blijf lekker genieten

  1. Ik was even bang toen ik deze reactie binnen zag komen Nensie-recensie;-)

   Nee hoor, grapje!

   Dank voor de lieve woorden, gelukkig hebben we elkaar weer even 1-op-1 mogen zien afgelopen week.

   Liefs,

   – Dennis & Jelle

 2. Na aanleiding van de inspirerende uitzending van ‘Ik vertrek’, even jullie website beken en de leuke nieuwsbrieven. Super gaaf wat jullie hebben neergezet. Nous pensons que la deuxième année sera un succès, wij zeggen ‘vooral doorgaan.’ Salut des Pays-Bas

  1. Bonjour Sara;

   Merci beaucoup pour cette réponse enthousiaste !

   Stoppen staat voorlopig allesbehalve op onze planning, dus wij gaan zeker door.

   Salutations amicales de la douce france,

   – Jelle & Dennis

 3. Wij hebben gisteren jullie uitzending van Ik Vertrek alvast bekeken op NPO Start.
  Wat een leuke uitzending! We waren zo enthousiast dat we meteen een weekje bij jullie geboekt hebben in augustus 2023. We kijken er naar uit!

  1. Dag Mascha,

   Jullie waren inderdaad één van de eersten die boekten n.a.v. de uitzending =)

   Wij zien alvast uit naar jullie komst – tot dan!

   Met gastvrije groet, // Bien cordialement,

   Jelle & Dennis Russner-Stafleu

 4. Mannen.
  Fantastisch wat jullie in korte tijd voor elkaar hebben gekregen in het kleine Franse dorp! We hebben genoten van de gezellige uitzending uit de serie “Ik Vertrek.” Veel succes het komende seizoen.
  Piet en George.

  1. Piet en George,

   Veel dank voor jullie bericht en complimenten. Geeft ons nóg meer zin om een fantastisch seizoen te gaan draaien op de camping!

   Met gastvrije groet, // Bien Cordialement,

   Jelle & Dennis Russner-Stafleu

 5. Hallo Dennis en jelle ,dank voor jullie mooie uitzending .Lof voor jullie doorzettingsvermogen .lief dorp en omgeving .Wij zijn een mannenkoppel jan kees en Ludovic (ik hollands en hij frans ) .Tot voor kort hadden wij een huis in de auvergne in de buurt van Vichy . Wij wonen in zuid spanje en het werd mij te veel werk om eea in goede staat te houden . Hou wel erg van het franse landschap en de architektuur . Als we naar frankrijk komen hoop ik jullie te bezoeken en kunnen we misschien een chaletje huren . Jullie zijn welkom in spanje als jullie buiten het seizoen even naar de zon willen komen .Wij wonen bij Murcia en hebben ook een vakantiehuis aan de kust bij Denia . Nu erg veel succes voor de toekomst en hopelijk tot ziens !!! Hartelijke groeten van jan kees brassem en ludovic Royer !!!!!!!

 6. Wij zijn volgers van de avonturen van Floortje op NPO. Na haar episode in Roemenië zijn wij blijven kijken naar “Ik vertrek” en hebben daarna de website uitgeplozen… Doorwinterde kampeerders en Vlaming zijnde heeft dit in hoge mate onze “goesting” opgewekt.

  1. Goedemorgen Vlaanderen 🙂 ,

   Leuk om te lezen dat onze uitzending ook buiten Nederland reeds bekeken is! Als het goed is wordt deze binnenkort ook nog rechtstreeks in België uitgezonden, maar we zijn nog in afwachting van berichtgeving hieromtrent.

   Jelle heeft jarenlang voor een firma met hoofdkantoor in Antwerpen gewerkt en was daar dus regelmatig te vinden. Wanneer jullie langs zouden komen, zegt hij dat jullie van harte welkom zijn ‘op café om een pintje te pakken’.

   Schol hè!!

 7. Als ik de beelden alleen al zie word ik al rustig 🙂
  Wat heerlijk om te kijken hoe jullie eerlijke werk en het ‘gewoon’ doorgaan tot dit resultaat leidt.
  En wat een vriendelijk dorp om in te settelen.
  Veel geluk met jullie mooie onderneming.

  1. Beste Désirée,

   Dank voor je berichten en complimenten. Als je rustig wordt bij het bekijken van de beelden van onze camping, dan is onze doelstelling meer dan bereikt! Gasten die je voorgingen hebben het beaamd, net als wij zelf vonden zij het een heerlijk rustige plek om te onthaasten.

   Met gastvrije groet, // Bien cordialement,

   Dennis & Jelle Russner-Stafleu

 8. Geweldig wat jullie verwezenlijkt hebben in deze prachtige omgeving.van een beetje onderkomen camping met winkeltje en bar hebben jullie weer een stralend bedrijf gemaakt met vele mooie hoekjes waar je gezellig een wijntje kunt drinken.het winkeltje is ook zeker een meerwaarde zodat je geen verplaatsingen als gast moet doen.de uitzending en juliie avontuur heeft ons zo geraakt dat we een verblijf aant het bekijken zijn om met de camper op vakantie te komen bij La santoire,groetjes Rudi&Lieve-uit België en alvast veel succes met de camping

  1. Beste Rudi en Lieve,

   Bedankt voor jullie lovende woorden!
   Uiteraard zijn jullie van harte welkom, we kijken er alvast naar uit jullie in de toekomst te mogen verwelkomen.

   Met hartelijke groet,

   Jelle & Dennis Russner-Stafleu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *