De Puy Mary

De Puy Mary

De Puy Mary ligt in het Cantalgebergte, in het hart van de grootste stratovulkaan van Europa, en is met zijn top van 1 783 meter een van de hoogste punten van Cantal.Om de top liggen 7 gletsjerdalen: de Aspre, Bertrande, Impradine, Jordanne, Santoire, Maronne, Mars en Petite Rhue.

De indrukwekkende Puy Mary is het iconisch deel van een vulkaan die tegenwoordig gedoofd is. Is sinds 2012 beschermd gebied met keurmerk « Grand Site de France ». De top is bereikbaar vanaf Pas de Peyrol, de hoogste bergpas van het Centraal Massief. Voordat u naar bovengaat, kunt u even een kijkje nemen in het bezoekerscentrum «Maison de Site du Pas de Peyrol”, geopend van mei tot eind oktober, die de vulkaanvorming uitlegt met een audiovisuele voorstelling.

Vanaf de col brengt een aangelegd pad u in ongeveer 40 minuten naar de top: vanaf de oriëntatietafel is de 360° panorama over Auvergne adembenemend, en bij helder weer is zelfs de Mont-Blanc te onderscheiden! De puy Mary, met zijn kenmerkende pyramide vorm, ligt midden in het Regionaal Natuurpark van de vulkanen van Auvergne.

Is zeer geschikt voor achtiviteiten midden in de natuur: behalve wandelen kan u hier prachtige fietstochten maken, mountainbiken, paard- of ezelrijden, schermvliegen maar ook vissen in de meren van het massief. Wanneer de winter komt, kunt u in het nordic gebied van Haut Cantal langlaufen of sneeuwschoenwandelen. Vergeet ook niet om een ritje te maken met sledehonden in de winter.

WANDELEN

Op de Puy Mary vind je 34 korte wandelroutes. U kunt alleen of onder begeleiding van een gids het gebied verkennen. Via de app Espace Nature Puy Mary (IOS en Android) kun je de wandeling vinden die bij je past.

TRAIL RUNNING

De Puy Mary biedt een scala aan routes voor trailrunning. Zo is er een permanente parcoursruimte “Espace Trail Puy Mary – Volcan du Cantal” gecreëerd.

Ontdek meer dan 20 routes die toegankelijk zijn voor beoefenaars van alle niveaus. Ga voor meer informatie over de beschikbare cursussen en uitdagingen naar de App Espace Nature Puy Mary 

CANYONING

Heb je zin in een wat stoerdere activiteit tijdens je vakantie? Ga dan canyoning! Onder begeleiding van professionals ga je een geweldige tijd in het water hebben! Klik hier voor een video van deze activiteit.

FIETSEN

De Puy Mary kent meer dan 200 km aan fietsroutes. Liefhebbers van hoogteverschil kunnen hun lol op met percentages van 15%. De Tour de France kwam verschillende keren door Puy Mary, de laatste keer in 2020.

Download hier een mooie route van ongeveer 112km.

PAARDRIJDEN

Je passie voor paarden laat je niet los, ook niet tijdens je vakantie? Wil je het Cantal-massief te paard verkennen? Dankzij verschillende wandelpaden die zijn uitgerust met doorgang voor paarden, is dit mogelijk.

Om de routes te downloaden, gaat je naar de App Espace Nature Puy Mary

Klik hier voor meer informatie over paardrijden op de Puy Mary.

ROTSKLIMMEN

Droom je ervan om de grootste vulkaan van Europa te beklimmen? Probeer de via ferrata of rotsklimmen! Bij Lac des Graves zijn verschillende parcoursen te vinden die eindigen met een zipline.

Op de Puy Mary zijn klimroutes aanwezig:

  • Roc d’Hozières (van 5 b tot 7 b);
  • Puy de la Tourte (tot 5c en van 6a tot 6c);
  • Roc des chamois (tot 5c).