Onze deelname aan ‘Ik vertrek’ (nieuwsbrief)

Onze deelname aan ‘Ik vertrek’ (nieuwsbrief)

Op donderdag 16 februari waren we op nationale TV te zien met onze aflevering van het populaire programma “Ik Vertrek”. In deze nieuwsbrief lees je hoe we deze avond zelf hebben doorgebracht. Daarnaast delen we hoe we de opnames hebben beleefd, hoe onze mailbox ontplofte en hoe de website kortstondig uit de lucht ging na de uitzending. Bovendien beantwoorden we enkele veel gestelde vragen en geven we een tipje van de sluier in aanvulling op de ‘hoe is het nu met…?’.

Aanmelding & Opnames

Eerst even terug naar 2021. Medio juli brachten we een eerste bod uit op de camping en kort daarna hadden we met wat onderhandelen een mondelinge overeenkomst. We zetten ons huis te koop en moesten een paar weken wachten op bezichtigingen en biedingen. De opbrengst bleek voldoende om onze plannen haalbaar te maken en zodoende informeerden we de redactie van Ik Vertrek, waar we tot dan toe enkel email contact mee hadden. Ze vroegen ons begin oktober een korte introductievideo op te nemen en er volgde een interview via beeldbellen – persoonlijk kennismaken was in verband met COVID nog niet mogelijk. Na enkele weken in spanning te hebben gezet, volgde midden november het verlossende woord; we mochten meedoen aan Ik Vertrek!

Al op 29 november waren de eerste opnames op ons werk en bij ons thuis. Daarna is de crew nogmaals komen filmen in Nederland en vervolgens drie keer enkele dagen bij ons op bezoek geweest in Frankrijk. Ondanks dat we verhalen hebben gelezen waarin deelnemers achteraf niet altijd even positief waren, herkennen wij ons daar totaal niet in. De filmploeg heeft ons goed begeleid en het eindresultaat is een document geworden waar wij enorm blij mee zijn. Het laat echt ‘ons’ zien, drie kwartier lang, zoals we zijn. We hebben praktisch geen enkele op- of aanmerking en zijn dan ook enorm dankbaar naar het team, dit nemen wij ons leven met ons mee om terug te kunnen kijken op ons avontuur.

De opnames zijn natuurlijk even wennen. Ondanks Dennis’ verleden achter de camera, zien we aan onszelf en elkaar dat we in de eerste scènes wat nerveus lijken, snel en zachtjes praten en dat we gewoon wat ongemakkelijker zijn dan normaal. Dat wennen ging echter snel en vanaf de tweede helft van de eerste opnamedag waren we de camera en microfoon regelmatig zo goed als vergeten.

De laatste opnamedag hadden we midden in het hoogseizoen, op 31 juli. Mensen die denken dat er dingen in scène gezet worden, kunnen we uit de droom helpen. Het feit wil namelijk dat we daar op dat moment niet eens tijd voor hadden, zelfs al was dat het geval geweest. De crew heeft ons, net als voorheen, gewoon gevolgd in onze bezigheden. Uiteraard vragen ze wel eens of je twee seconden wilt wachten tot je ergens naartoe loopt, zodat de cameraman een mooi shot kan maken, maar dat doet wat ons betreft niets af aan de integriteit.

De uitzending

Maar liefst 1,7 miljoen mensen keken op 16 februari naar onze aflevering van Ik Vertrek en voor zover we hebben kunnen achterhalen, kwamen daar nog ruim 150.000 mensen bij via Uitzending Gemist, de herhaling en andere kanalen. Bijna twee miljoen mensen dus, die onze tronies over het scherm zagen vliegen in gelukkig veel voor-, maar ook wat tegenspoed… Sindsdien zien we onze eigen gezichten af en toe voorbij komen op diverse televisie-apps, wat een gekke gewaarwording blijft. De uitzending is overigens gratis terug te kijken via NPO Start.

Tripje Nederland

Zelf wilden we graag de uitzending in Nederland kijken met onze vrienden en familie. We koppelden daaraan een weekje vakantie en gooiden de hele camping, bar en winkel op slot. Tot groot verdriet van onze dorpsgenoten, want precies in die tijd was het hier in Frankrijk voor velen van hen vakantie. Met het risico op wat gemiste inkomsten, besloten we desondanks dat een dergelijke ervaring zich maar één keer in ons leven voordoet. Zodoende stapten we ’s morgens vroeg de auto in voor de rit van ruim 1000 km. De reis was nog even spannend, vanwege het aanhoudende winterweer. Gelukkig had de dooi, enkele dagen voor vertrek, net op tijd ingezet en viel de reis ons uiteindelijk mee.

Tot grote verrassing van Dennis’ ouders kwamen we een dag eerder dan gepland bij hen aan. We spendeerden waardevolle dagen waarin we vooral veel familie bezochten. Bovendien genoten we van het uitzonderlijk zachte weer in Nederland en hebben we een aantal van onze favoriete plekjes en terrassen bezocht. Donderdagavond was het dan eindelijk zover. Met een club van ongeveer 65 intimi verzamelden we bij Van der Valk hotel Eindhoven, waar we fantastisch zijn ontvangen. We keken samen naar de uitzending en zagen terug hoe het ons verging sinds we onze laatste werkdagen hadden, tijdens onze verhuizing, het enorme klusavontuur en uiteindelijk een fantastisch hoogseizoen.

Reacties op (sociale) media

We keken de uitzending via Jelle’s laptop, maar hij was vergeten zijn e-mail af te sluiten. Er waren dus regelmatig geluidjes hoorbaar op de achtergrond, om nieuwe emails aan te kondigen. Op advies van de redactie hebben we wel onze telefoons tijdens en direct na de uitzending zoveel mogelijk uitgezet. Toch konden we het niet laten de statistieken van onze website direct na de uitzending even te controleren. Tot onze verbazing vonden meer dan 1300 mensen tegelijkertijd hun weg naar onze pagina. De servers reageerden ook en omwille van DDOS-aanval beveiliging, lag de website zeker een minuut volledig plat. Gelukkig hadden we bij onze hosting provider vooraf een mogelijke piek aangekondigd en was alles dus snel weer tip-top in orde.

Wij zijn vervolgens direct de hotelbar in gedoken met ons gezelschap, om onder het genot van een hapje en een drankje na te praten over de uitzending. Pas uren later, toen we midden in de nacht in de hotelkamer op bed lagen, zijn we samen reacties op social media gaan lezen. Op een enkele azijnzeiker na, stonden we versteld van de enorme hoeveelheid lieve en leuke berichten vol complimenten. Onze mailbox toonde de dagen daarna niet veel anders, deze was bijna letterlijk ontploft. We hebben ons best gedaan iedereen waar mogelijk inhoudelijk en persoonlijk te antwoorden en zijn daar pas net mee bij. De terugreis van 11 uur bestond (voor Jelle) dan ook voornamelijk uit het beantwoorden van dergelijke berichtjes, terwijl Dennis reed. Mochten we iemand gemist hebben in de enorme stroom aan mails; via deze weg alsnog bedankt!!

Veel gestelde vragen

Voor ons was het grappig een rode draad in de emails en reacties te treffen. Veel mensen blijken nieuwsgierig naar dezelfde onderwerpen. Enkele van deze veel gestelde vragen zullen we dan nog maar eens voor eenieder beantwoorden;

  • Ja, wij verkopen nog steeds frikandellen en bitterballen – die we steevast uit Nederland importeren – tot vreugde van het dorp en zelfs de burgemeester.
  • Nee, die € 40.000,- boven het budget kwamen niet van de bank of een lening bij familie. Wij vroegen onszelf voorheen bij andere uitzendingen ook altijd af waar zo’n bedrag ineens vandaan getoverd werd. Het antwoord blijkt erg eenvoudig; We staken elke euro omzet simpelweg onmiddellijk terug in ons project.
  • De Mobile Homes werden ten tijde van de laatste opnames een project voor later, maar zijn inmiddels – net als de chalets – volledig in bedrijf!
  • Max en Funky zijn op leeftijd (15 & 14), maar nog steeds bij ons en lijken het hier enorm naar hun zin te hebben.
  • We krijgen veelal de vraag ‘op welke website’ we de camping te koop gevonden hebben, maar wij zijn onze camping via-via op het spoor gekomen. We hebben desalniettemin inmiddels een leuk netwerk in de omgeving en denken graag mee met mensen die vergelijkbare plannen hebben. Ook verkopende partijen hebben ons reeds benaderd, dus wie weet kunnen wij voor iemand de ‘via-via’ wel zijn.
  • Onze enthousiaste, gezellige, ideale collega of stagiair(e) hebben we nog niet gevonden, maar we zijn nog wel op zoek! De stagevacature vind je hier en we horen het graag indien jij de ideale kandidaat kent of bent.
  • De camping heeft niet alleen een eigen website, maar je kunt ons vanzelfsprekend ook volgen op Facebook en Instagram.
  • De rolgordijnen in de bar hangen inmiddels al bijna een jaar op hun plek. Uiteindelijk bleken die met de juiste montagekit en wat geduld om dat uit te laten harden namelijk prima aan de oude aluminium kozijnen te kunnen worden bevestigd.
  • “Jullie krijgen zeker veel reserveringen nu?” – Ja, daar is geen ontkennen aan. Er zijn heel veel enthousiaste, nieuwsgierige mensen, die voor komend seizoen een plekje bij ons hebben gereserveerd. De eerste bezoekers naar aanleiding van de uitzending hebben we zelfs reeds mogen ontvangen. Daar zijn we natuurlijk enorm dankbaar voor en we zien ernaar uit om iedereen te verwelkomen en deelgenoot te maken van de prachtige Cantal. Evengoed zijn er nog enkele plekken beschikbaar. Wie overweegt nog te reserveren, kan op onze website altijd de meest recente beschikbaarheid van de chalets, mobil homes en/of kampeerplekken raadplegen.
  • Boktorretje, Boktorrrr…??! Die is hartstikke dood. We hebben 200 speciale ventielen in de balkencontructie aangebracht en daar vervolgens onder druk met de compressor 26 liter Xylophene doorheen gejaagd. Ditmaal met de juiste pakken en gasmaskers i.p.v. een regenpak en een mondkap. Het is muisstil en alle balken zijn opnieuw gebeitst, zodat we eventuele nieuwe schade direct opmerken. Bovendien hebben we drie enorme balken besteld en klaarliggen. Hiermee zullen we de ergst beschadigde spanten dus voorlopig spalken. We sparen rustig door om het hele dak op termijn alsnog te vervangen, maar voorlopig is de situatie prima onder controle.

Seizoen 2023 

Het aankomend seizoen lacht ons tegemoet en wij hebben er enorm veel zin in. Met opgeladen batterijen en een bak ervaring rijker kunnen we haast niet wachten tot het weer volop van start gaat. Tot die tijd genieten we van het langzaam verbeterend weer en de laatste paar weken waarin we slechts enkele mensen tegelijk op de camping en in de chalets hebben. We barsten nog steeds van de plannen en zijn vastberaden om ons avontuur ook op de lange termijn tot een groot succes te maken…

We kijken er bovendien enorm naar uit om jullie komend seizoen (weer) te zien!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *