De eerste nieuwsbrief vanuit St. Bonnet de Condat (nieuwsbrief)

De eerste nieuwsbrief vanuit St. Bonnet de Condat (nieuwsbrief)

Twee maanden verder

Inmiddels zijn er twee maanden verstreken sinds wij de trotse eigenaren werden van Camping La Santoire in Saint Bonnet de Condat in de Auvergne, Cantal – Frankrijk. Op 7 januari passeerde onze acte authentique bij de notaris en sindsdien zijn we dan ook permanent vanuit Nederland geëmigreerd naar Frankrijk.

De eerste dagen

Bij aankomst lag er een flink pak sneeuw, dat een dromerig sfeertje maakte op de camping. Het was dan ook geen straf om onze eerste weken in één van de vier chalets door te brengen met de beestjes. We waren van plan om alleen de toiletbrillen in de chalets te vervangen.

Al snel kwamen we er echter achter dat we de boel onder handen wilden nemen om een ander niveau aan te kunnen bieden. Gedurende die periode was er veel te regelen, maar stap voor stap werden elektra, water en met veel moeite zelfs telefonie en internet aangesloten. Na een kleine maand konden we dan ook onze intrek in het woonhuis nemen.

Hier wilden we eigenlijk ook niets aan doen, maar door de hulp van familie en vrienden liepen we zodanig voor op onze planning dat we er alles al naar onze zin hebben kunnen maken. Met onze laatste verhuizing zijn we meteen begonnen aan de chalets, waar we alles van leidingwerk tot meubilair inmiddels volledig hebben vernieuwd.

Van alle markten thuis

We zijn tegenwoordig loodgieters, schoonmakers, elektriciëns, stucadoors, inkopers, schilders, tegelzetters, interieurstylisten, maar bovenal levensgenieters! Zeven dagen per week aan het werk, maar zelden zo voldaan elke dag naar bed gegaan.

Vrijwel dagelijks staan er geïnteresseerde dorpsbewoners, passanten en andere mensen die dit zien of van onze heropening hebben gehoord op de stoep. Iedereen is enorm vriendelijk, behulpzaam en bovenal enthousiast over onze plannen. In een dorp met iets meer dan 100 inwoners app je de burgemeester wanneer de kliko vol zit en zo zijn er nog wel wat meer cultuurshocks de revue gepasseerd…

We voelen ons hier in ieder geval enorm welkom en warm opgenomen door de gemeenschap. Het Frans vordert met de dag, maar vormt nog zeker soms een uitdaging. Het verstaan van zwaar dialect door de telefoon of een mondkap is tenslotte nog heel wat anders dan het napraten van voorbeeldig en rustig uitgesproken taallessen. Toch krijgen we complimenten over onze inspanning en is er nog geen situatie geweest waar we niet uit kwamen…

Het weer

Al sinds de tweede week van januari zitten we hier ‘s middags heerlijk buiten in de zon, die zich volop laat zien. Ondanks dat de temperatuur misleidend laag kan zijn, is het hier bij 8 graden al bijzonder aangenaam. Of het nu de bergen, de hoogte, de luwte of het klimaat is; wij tekenen ervoor en willen niet anders meer! Ook de sneeuw is inmiddels verdwenen en, opnieuw met hulp van familie, hebben we een begin gemaakt aan het terrein.

Rondom de chalets is te zien hoe alles er weer uit moet gaan zien en komende week krijgen we machinale bijstand vanuit de gemeentewerkers. Ook dat is haast onvoorstelbaar als we het vergelijken met hoe we in Nederland leefden. In Eindhoven konden we immers voor een afspraak omtrent ons vertrek pas 3 weken later terecht op het gemeentehuis.

Bar en épicerie

Zowel de bar – met inmiddels gerealiseerde exploitatievergunning, na 2.5 intensieve cursusdagen in het Frans – als de épicerie (lokale supermarkt) zijn inmiddels helemaal af. Er staan wat afspraken met leveranciers op de planning en nog voor het einde van de maand hopen we de eerste bedrijfsactiviteiten hier te hebben opgestart. Zo kan in ieder geval het dorp bij ons terecht voor hun dagelijkse behoeften en ontspanning én komt er bij ons langzaam wat omzet binnen

Rust en stilte

Ondertussen zijn we met onze oldschool ADSL verbinding goed op de hoogte van wat er in de wereld speelt – ronduit afschuwelijk. Toch krijgen we hier weinig mee van al het nieuws. In het dorp staat de tijd stil en doen mensen ‘hun ding’, waarbij voor zorgen of onrust weinig tot geen plaats is. De weidse en prachtige omgeving laat geen ruimte voor stress en wij komen dan ook helemaal tot rust, zelfs als we voor de tweede keer op 1 dag terug naar de bouwmarkt moeten – die 45min verderop ligt.

On-line aanwezigheid

Eenmaal verbonden met de buitenwereld zijn we ook van start gegaan met de bouw van onze website, in 5 talen, met boekingsmodule, uitstapjes in de omgeving – alles erop en eraan… Dat blijkt veel werk, maar met een beetje geduld zijn we binnenkort volledig operationeel voor jullie! In de tussentijd zijn de vorderingen te volgen via Facebook en Instagram en voor boekingen zijn we vooralsnog gewoon bereikbaar via info@campinglasantoire.fr.

Wat nog ontbreekt

We hebben nog geen seconde spijt gehad van ons besluit en kijken vol goede moed uit naar ons eerste seizoen, waarin we hopen jullie allemaal te mogen verwelkomen. Voorlopig lopen we nog ruim voor op schema voor de opening op 29/04 en belooft onze uitzending van Ik Vertrek een hele saaie te worden…. Op één flinke lekkage na gaan we hier als een trein, sorry alvast daarvoor. Het enige dat er nog aan toe te voegen is, is jullie komst!

À bientôt, veel liefs.

Dennis & Jelle